Dioptrijski ramovi

Persol

Istorija Persol naočara počinje 1917. godine, kada je Đuzepe Rati, fotograf i vlasnik optike Berry u Torinu, otpočeo avanturu koja ga je dovela do međunarodnog uspeha. U malom dvorištu u ulici Caboto, pravio je tehnološki napredne naočare, dizajnirane da zadovolje potrebe pilota i trkačkih vozača koji su tražili komfor, zaštitu i optimalan kvalitet vida. Tako su rođene Protector naočare, koje su se pravile od oblih, zasenčenih stakala sa gumenim okvirima koji su se pričvršćivali za glavu elastičnom trakom. Uskoro su se posle toga počele koristiti i od strane vojske kao i pilota italijanskog vazduhoplovstva.

Tokom dvadesetih godina, kreirana su poznata žuto-braon stakla koja su stavljana na sve Persol naočare, a pravljena su od neutralnog kristala najčistijeg silicijum dioksida. Njihova posebna odlika se dobijala zbog “en masse” proizvodnog procesa koji određuje njihovu obojenost i garantuje ekstremno visoku zaštitu od štetnih sunčanih zraka.

Brand “Persol”,  što na italijanskom znači “za sunce”, rođen je 1930. uz lansiranje celog niza naočara koje su izrađene specifično za zaštitu od sunčeve svetlosti. Posebne karakteristike ovog inovativnog proizvoda bile su njihov pedantan dizajn, kristalna stakla – ponos Persola, srebrna strela (the Silver Arrow) – koja je i funkcionalni deo kao i dekorativni element, i Meflecto patent – sistem koji daje fleksibilnost drškama i nudi maksimalan komfor. To je prvi takozvani “fleks” sistem drški – koji je i dan danas karakteristična odlika Persol brenda. Fleksibilnost drške se dobija uvođenjem najlonskih ili metalnih cilindara prosečenih jezgrom od čelika, koja tako omogućava apsolutan komfor i adaptabilnost bilo kojem licu. The „Silver Arrow” Persolov nepogrešiv simbol šarka dekorisana sa strelom na drškici, inspirisana je mačevima drevnih 

ratnika.

Šezdesetih godina Persol je postao izvor pravog ponosa za italijansku industriju. 1962. godine je američko tržište osvojeno. Tada su se Persol naočare sve više i više nosile od strane poznatih ličnosti.

Persol je svoj debi na filmskom platnu imao 1961. godine u filmu „Razvod na italijanski način“ na Marčelu Mastrojaniu, a američki debi 1968. godine u „Aferi Thomasa Crowna“ gde ih je nosio Steve McQueen. Ostale zvezde koje su kroz godine nosile ovaj brand uključuju Gretu Garbo, Džeka Nikolsona, Ričarda Gira, Pol Njumena.

Enrico Rosso nosio je Persol naočare 1989.godine kada je osvojio Kun vrh na Himalajima (23251 stopa). Sa njim je oftalmolog Paolo Gugliermina je kontrolisao vid i zaključio da nijedan član tima nije oštetio vid zahvaljujući posebno napravljenim Persol naočarima.

Godine 1991. otvoren je prvi Persol butik na legendarnom Beverli Hilsu, kao dokaz da je preferiran od sve šire publike..Godine 1994. Persol je bio prisutan u 40 zemalja širom sveta i prodavan u 3500 maloprodaja u Italiji, i u preko 12000 u ostatku sveta. 

U aprilu 1995.godine, Luxottica grupa, kao svetski lider u ovoj oblasti, kupila je Persol robnu marku. Persol je tako postao jedan od najvažnijih brendova u svetu naočara dok je zadržao lojalnost tradiciji i kvalitetu. Luxottica nastavlja da proizvodi Persol naočare u staroj fabrici u mestu Lauirano (Torino provincija) gde se danas prave sa istom pažnjom kao i uvek.

Ručno izrađeni modeli inspirisani spojem tradicije i kvaliteta opravdavaju visoko rangiranje ovog brenda.

Persol je danas  sinonim za unikat i eleganciju.

Istorija brenda:

  • 1917. godine - Nastale su prve Persol naočare koje nisu nosile ime brenda.
  • 1920. godine - Napravljena prva žuto-braon stakla
  • 1930.godine - Rođen je brend Persol
  • 1989.godine - Enrico Rosso nosio je Persol naočare kada je osvojio Kun vrh na Himalajima 
  • 1995.godine - Luxottica grupa kupila je Persol brend
  • 1962. godine - Persol osvaja američko tržište
  • 1991. godine - Otvoren je prvi Persol butik na Beverli Hilsu